Maukas Maukas

Koirat

Jokainen koira on oma ainutlaatuinen persoonansa ja jokaisella koirayksilöllä on oma ravinnon tarpeensa. Tästä syystä yhtä oikeaa ruokintatapaa ei ole olemassakaan. Tietoa on hyvä kartuttaa monipuolisesti eri lähteistä muistaen, että vastuu oman lemmikin hyvinvoinnista on aina omistajalla.

KUINKA KOOSTETAAN TASAPAINOINEN RAAKARUOKAVALIO KOIRALLE?
 • Aterioiden pääpaino, eli määrällisesti suurin osa, tulisi aina olla luutonta lihaa.
 • Tarjoile koiralle luuainesta kalsiumin lähteenä 1–1,5 g / per koiran painokilo / päivä.
 • Maksaa (tai munuaista) olisi hyvä antaa viikottain, minimissään 1,5 g / per koiran painokilo / viikko.
 • Kuidun lähteeksi voi lisätä tarpeen mukaan kasvissoseita, jotka kuohkeuttavat ulostetta.
 • Kalaa voi tarjoilla toisinaan lihan asemesta. Jotkin järvikalat tulisi kypsentää loisvaaran vuoksi.
 • Raakaa kananmunaa voi tarjoilla useitakin kertoja viikossa, kananmunan voi myös kypsentää.
 • Lisäravinteet valikoidaan ruokavalioon sen perusteella, mitä koira todella syö.

Helpoin tapa raakaruokkia koirakaveri terveellisesti, on käyttää Maukas-täysravintoja, jotka sisältävät sellaisenaan kaiken, mitä koirasi tarvitsee.

KUINKA PALJON RUOKAA? KUINKA USEIN?

Sopiva ruokamäärä on hyvin yksilöllinen. Siihen vaikuttavat muun muassa koiran ikä, ravitsemustila sekä aktiivisuustaso. Tarkemmat suositukset päivittäisestä ruoan määrästä voit tarkistaa helposti ja nopeasti raakaruokintalaskuristamme, jonka löydät sivun ylälaidasta.

Annoskokoja suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon raaka-aineiden energiamäärä: esimerkiksi 100 g vähärasvaista siansydäntä sisältää energiaa alle puolet vastaavasta määrästä sianjauhelihaa. Juuri omalle koirallesi sopiva annoskoko löytyy aina parhaiten sen ravitsemustilaa tarkkailemalla. Kylkiluiden tulisi tuntua kevyesti koiraa silittämällä ja vyötärön erottua kapeampana kohtana, kun koiraa katsotaan ylhäältä päin.

Usein raakaruokaa syöville aikuisille, terveille koirille riittää yksi ruokintakerta päivässä, jotkut taas jakavat annoksen aamu- ja iltaruokaan.

50/50 RUOKINTAMALLI

Jos raakaruokinta tuntuu turhan haastavalta, sopii 50/50 ruokintamalli joidenkin lemmikinomistajien arkeen paremmin. Tämä merkitsee sitä, että koiralle tarjotaan sen ruokavaliosta noin puolet kuivamuonaa ja puolet raakaruokaa. Tähän ruokintatapaan soveltuvat erityisen hyvin täysravintomme, sekä kaikki Maukas-perussarjan luuttomat tuotteet. Kuiva- ja raakaruoan voi tarjota samalla aterialla. Usein laadukas kuivamuona riittää jo täyttämään koiran kalsiumintarpeen, joten luuaineksen tarjoileminen ei pääasiassa ole tarpeen.

KOKONAISET RAAKALUUT

Monet koirat nauttivat raakaluiden kaluamisesta, järsiminen onkin erinomaista lajityypillistä virikettä. Pureskeleminen myös rauhoittaa koiraa ja purkaa sen stressiä. Koira tulee aina totuttaa varovaisuutta noudattaen luuaineksen syömiseen ja on tärkeää huomioida, että luu kovettaa voimakkaasti ulostetta.

Jotta liian suuresta luumäärästä johtuvat ongelmat voidaan välttää, valvo tarkasti, että koira ei pääse syömään kovin suuria määriä luuainesta yhdellä kertaa. Kalsiumin lähteeksi ruokavalioon soveltuu parhaiten jauhettua luuta sisältävät tuotteet. Myös niitä suosittelemme antamaan maltillisia määriä. Liika luuaines ei hyödytä koiraa.

Joillekin koirayksilöille luuaines ei sovellu missään muodossa ruokavalioon. Tällöin kalsiumin saanti tulee turvata tarjoamalla se lisäravinteen muodossa. Jos koiralla on tapana ahnehtia, on tärkeää huolehtia, että se syö luita vain valvotusti!

Lemmikin omistajan on tärkeää tiedostaa luiden syömiseen liittyvä riskit. Muistathan että kaikkien tuotteiden tarjoaminen on aina omistajan vastuulla.

TARVITSEEKO KOIRA LISÄRAVINTEITA?

Lisäravinteiden tarve ruokavaliossa tulee arvioida sen perusteella, mitä koira todella syö. On siis tunnettava koiran ravitsemukselliset tarpeet sekä tiedettävä myös suuntaa antavasti, mitä se ravinnostaan saa. Jos koirasi syö Maukas-raakatäysravintoja, sille ei tarvitse antaa erillisiä lisäravinteita.

Yleisimmin suositeltavia lisäravinteita ruokavaliota täydentämään ovat:
 • Sinkki: vaikea saada ravinnosta riittävästi ja siksi suositellaan usein kaikille.
 • D-vitamiini: vaikea saada ravinnosta riittävästi ja siksi suositellaan usein kaikille.
 • Kalsium: jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin pientä määrää luuainesta.
 • A-vitamiini: jos ruokavalioon ei kuulu säännöllisesti maksa tai munuainen.
 • E-vitamiini: jos kyseessä on urheilu- tai työkoira, tai jos ravinto on hyvin rasvaista.
 • Jodi: suositellaan kaikille raakaruokaa syöville lemmikeille, saadaan merilevästä.
 • Omega-3-rasvahapot: useita hyötyjä ja suositellaan siksi kaikille lemmikeille.

Moni seikka siis vaikuttaa siihen mitä lisäravinteita koiran ruokavalioon tarvitaan. Kun tarpeet kartoitetaan huolellisesti kerran, on ruokinta tämän jälkeen vaivatonta!